Beza interface wordpress.com dan wordpress.org blogging, I.T, WordPress

August 15, 2017

Beza interface wordpress.com dan wordpress.org

Beza interface wordpress.com dan wordpress.org. Sebelum saya tunjukkan beza interface wordpress.com dan wordpress.org, saya nak jelaskan siap-siap bahawa wordpress.org yang saya maksudkan disini adalah wordpress self hosted.

Maksud worpress self hosted pula adalah wordpress yang dipasang di webhosting / hosting sendiri macam blog saya ni.

beza interface wordpress.com dan wordpress.org

Beza interface wordpress.com dan wordpress.org ada banyak juga sebenarnya. Perbezaan antara interface wordpress.com dan wordpress.org juga menunjukkan had seperti yang pernah saya nyatakan dalam entri beza wordpress.com dan wordpress.org sebelum ini.

Mari kita tengok beza interface wordpress.com dan wordpress.org

Login page:

WordPress.com

login page wordpress.com

WordPress.org

login page wordpress.orgUntuk login page wordpress, sama ada menggunakan wordpress.com atau wordpress.org (wordpress selfhosted), tak ada perbezaan ketara.

Jika di wordpress.com, anda login blog dengan menaip bloganda.wordpress.com/wp-admin, manakala di wordpress self hosted pula, anda login ke blog anda dengan menaip domainanda/wp-admin.

Maka paparan seperti diatas akan terpapar.

Dashboard:

WordPress.com:

dashboard wordpress.com_

WordPress.org:

dashboard wordpress.org_Disini anda boleh lihat perbezaan ketara antara wordpress.com dan wordpress.org, rajah dibawah adalah contoh perbandingan antara dashboard wordpress.com dan wordpress.org (wordpress self hosted), anak panah menunjukkan apa yang ada berbanding wordpress lagi 1.

dashboard wordpress.org vs dashboard.com

klik untuk tumbesaran sihat

Di bawah ni pula rajah perbezaan antara menu yang sama diantara kedua-dua jenis wordpress ni.

beza menu users

beza menu users

beza menu appearance

beza menu appearance

beza menu pages

beza menu pages

beza menu post

beza menu post

beza menu settings

beza menu settings

beza menu tools

beza menu tools

nampak tak perbezaannya? nampak macam menu wordpress.com macam lebih banyak kan? sebenarnya sikit, nampak banyak sebab function-function dalam tu dah siap sebab tak boleh nak install apa-apa plugin.

Dashboard wordpress.org (wordpress self hosted) yang saya tunjukkan tu, dashboard yang masih kosong, dashboard wordpress yang baru di install, belum install apa-apa plugin lagi.

Terima kasih

(Visited 187 times, 5,347,201)


Kredit kepada AlongXP

Bacaan WordPress Yang Lebih Menarik!

Service Finder – Provider and Business Listing WordPress Theme
Themeforest,
1 views
Themeforest,
1 views

Service Finder – Provider and Business Listing WordPress Theme

Pembuat Rojak - January 18, 2018

Perkhidmatan Pencari WordPress Tema adalah tema perniagaan dan perkhidmatan direktori yang canggih. Pembekal Perniagaan dan Perkhidmatan dari pelbagai kategori boleh…

Advanced Activity Widget
Plugins,
3 views
Plugins,
3 views

Advanced Activity Widget

Pembuat Rojak - January 18, 2018

Widget Aktiviti Lanjutan - Plugin WordPress Widget Aktiviti Lanjutan Menambah kotak widget tab bertema resposnive ke bar sisi anda yang…

Pereka Masuk Logam: Gambaran Keseluruhan Terperinci dan Kajian
Elegant Themes,
3 views
Elegant Themes,
3 views

Pereka Masuk Logam: Gambaran Keseluruhan Terperinci dan Kajian

Pembuat Rojak - January 18, 2018

Halaman log masuk WordPress mudah digunakan, dan mereka dengan selamat. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa mereka semua melihat betul-betul yang sama…

Leave a Comment

Your email address will not be published.