Ucapan terima kasih kepada pemberi komen blogging, WordPress

August 15, 2017

Assalamualaikum dan hai para pembaca blog alongxp.com, apa khabar?(boleh tak korang jawab di ruangan komen?) Kali ni saya nak kongsikan cara untuk kita beri ucapan terima kasih kepada pemberi komen.

Ok, sebelum saya mengembirakan anda dengan tutorial cara memberi ucapan terima kasih kepada pemberi komen di blog anda, izinkan saya memberi kesedihan kepada anda.

Berita sedih ini adalah untuk pengguna blogspot, sebab entri ni adalah untuk pengguna self-hosted wordpress sahaja sebab ia memerlukan kita memasang plugin. Iaitu plugin Thank Me Later.

Ucapan terima kasih kepada pemberi komen

Pernah tak korang dapat ucapan terima kasih lepas korang bagi komen kat mana-mana blog? Mungkin pernah mungkin tak pernah. Mungkin di blog tu sendiri atau dapat ucapan terima kasih melalui email.

Kebaikan mengucapkan terima kasih

Macam saya, walaupun saya dapat beribu trafik sekalipun, kepuasan tu kurang kalau tak ada orang komen di entri saya.

Dan kepuasan tu akan jadi lebih menurun atau senang cerita saya lebih kecewa bila orang tu dah komen, tapi dia tak datang balik tengok komen dia yang mungkin saya balas.

Ada banyak cara untuk dapatkan banyak komen di entri. Antaranya biar pembaca melanggan atau subscribe komen pada sesuatu post atau cuma pada balasan kepada komen mereka.

Tapi macam mana pembaca tu tak melanggan kepada komen?

langgan komenBukan semua orang suka nak melanggan komen, saya pun sama hehehehe… Atau mereka tak tahu pun ada butang untuk melanggan komen dan tak tahu pun apa fungsinya.

Jadi macam mana nak beritahu mereka ada orang balas komen atau paling tidak berterima kasih atas komen yang mereka berikan? Hantar email dengan ucapan terima kasih kepada mereka.

ucapan terima kasih

Jadi macam mana orang buat supaya pemberi komen akan dapat ucapan terima kasih lepas mereka beri komen? Ada banyak cara sebenarnya, antaranya menggunakan plugin Thank Me Later.

Cara install plugin wordpress ni macam biasa je, tak ada yang luar biasa pun masa install plugin Thank Me later ni. Lepas korang activate plugin ni, akan ada mesej Complete install di bahagian atas Dashboard wordpress korang atau korang boleh pergi ke Thank Me Later » Install untuk tetapan kali pertama dan korang akan nampak paparan macam ni.

tetapkan email

Plugin ini membolehkan anda untuk menjejak berapa banyak pengguna telah membuka email ucapan terima kasih yang anda hantar. Anda boleh enable fungsi ini atau biarkan ianya disable(tak berfungsi). Saya biarkan diasble je.

Ok, sekarang… kita cipta ayat terima kasih sendiri.

 Pergi ke menu Thank Me Later » Messages dan tekan butang Add New yang berada diatas.

mesej terima kasih

Ini contoh yang saya buat.

ayat terima kasih

Bila dah siap tu, save je… Senang je kan? Plugin ni ada beberapa seting pilihan lagi antaranya sela masa email akan dihantar lepas pemberi komen hantar komen di post anda.

Apa yang penting, korang ubahsuai ayat-ayat tu je. Yang lain korang boleh biarkan je kalau korang tak tahu apa nak buat.

domain murah

(Visited 141,089 times, 5,347,203)

Plugin ni cukup simple dan mudah. Cubalah ye.

Selamat mencuba.

Hasil carian :

(Visited 247 times, 5,347,203)


Kredit kepada AlongXP

Bacaan WordPress Yang Lebih Menarik!

Pengenalan kepada Sistem Nama Domain (DNS) Dan Bagaimana Ia Berfungsi
Elegant Themes,
Elegant Themes,

Pengenalan kepada Sistem Nama Domain (DNS) Dan Bagaimana Ia Berfungsi

Pembuat Rojak - March 21, 2018

Setiap laman web mempunyai alamat IP yang mengenalinya di kalangan semua orang lain. Secara teorinya, anda boleh menavigasi web menggunakan…

Minimal WordPress Portfolio
Themeforest,
1 views
Themeforest,
1 views

Minimal WordPress Portfolio

Pembuat Rojak - March 21, 2018

Minimal v2.0 - Satu Tema HTML5 / CSS3 Responsif WordPress Tema Salah satu reka bentuk saya yang paling popular, sepenuhnya…

Cloud Slider – Responsive WordPress Slider
Plugins,
2 views
Plugins,
2 views

Cloud Slider – Responsive WordPress Slider

Pembuat Rojak - March 20, 2018

Cloud Slider adalah plugin slider Wordpress yang responsif. Ia menyokong banyak ciri seperti: respons penuh, sentuhan yang membolehkan, animasi berlapis…

Leave a Comment

Your email address will not be published.