Cara Membuat Backup Laman Web Menggunakan Alat-Alat Arahan

August 10, 2017

Membuat backup laman web harus menjadi salah satu tugas berulang yang paling penting untuk pentadbir laman web, namun cadangan sering dilupakan ketika memikirkan Mengenai keselamatan laman web.

Mencipta sandaran menggunakan alat baris arahan tersedia untuk semua pengguna Linux / Mac secara percuma. Jika anda tidak menggunakan Linux / Mac, kami mempunyai panduan langkah demi langkah bagaimana membuat backup laman web menggunakan perisian dengan antara muka grafik yang berfungsi pada Windows.

Pautan ini tidak bertujuan menyediakan penyelesaian lengkap untuk backup, tetapi sebaliknya, untuk seseorang yang mempunyai waktu dan ingin mempelajari beberapa alat baris perintah dasar yang dapat digunakan untuk membuat sandaran.

Keperluan

Tuan rumah anda seharusnya dapat membantu anda dengan mengesahkan bahawa anda mempunyai perisian dan kelayakan yang diperlukan.

Perisian pada Server:

Perisian pada Komputer Anda:

 • SSH (digunakan untuk membuat / memadam fail sandaran)
 • SCP (digunakan untuk memuat turun fail sandaran)
 • Terminal (seperti terminal gnome – digunakan untuk menjalankan semua arahan)

Maklumat Yang Anda Perlu:

 • Kelayakan IP dan SSH server anda
 • Kelayakan pangkalan data anda
 • Direktori root laman web anda (dan mana-mana direktori yang anda ingin sertakan / tidak termasuk dari sandaran anda)
 • Apa pangkalan data anda ialah: MySQL, PostgreSQL atau SQLite (jika laman web anda menggunakannya)

Langkah-langkah untuk Membuat Cadangan

Sebaik sahaja anda menyambung komputer dan pelayan anda, anda boleh menggunakan arahan untuk membuat sandaran laman web anda dengan cepat.

Menyambung ke pelayan di atas SSH:

SSH bermaksud S ecure Sh ell, dan ia biasanya digunakan untuk melaksanakan pelaksanaan arahan jauh

Buka terminal anda dan ketik perintah berikut untuk menyambung ke pelayan anda menggunakan protokol SSH:

 ssh username @ serversIP 

Sebaik sahaja anda disambungkan ke pelayan di terminal, setiap arahan yang anda taip akan dilaksanakan pada pelayan anda. Sekarang, kami akan membuat folder baharu pada pelayan anda yang dinamakan "backup ". Anda boleh mencari folder ini di mana sahaja selagi ia tidak tersedia secara terbuka .

Jika direktori root aplikasi web anda / home / username / html anda boleh membuat folder "cadangan" anda di / home / username / tanpa masalah . Kami akan mengalih keluar sandaran dari pelayan sebaik sahaja ia dipindahkan ke komputer anda.

Jika anda tidak mengetahui direktori root tapak web anda, anda boleh mencari maklumat ini dalam akaun cPanel anda:

Di sini anda dapat melihat bahawa direktori root untuk laman web ini adalah / home / ma658tvk .

Di Linux dan macOS anda boleh membuat direktori menggunakan perintah mkdir seperti ini:

 mkdir -p / home / username / backup / {db, core, logs, conf} 

Perintah ini akan mencipta direktori "sandaran" di / home / username / . Di dalam folder ini, kami telah mencipta empat lagi direktori: db teras log dan conf

Hanya satu nota untuk bendera perintah mkdir -p ; Bendera ini menunjukkan bahawa tidak akan ada kesalahan jika direktori sudah ada dan juga akan membuat direktori induk seperti yang diperlukan.

Adalah sangat penting untuk membuat sandaran seluruh aplikasi anda, termasuk dumps pangkalan data, fail teras, plugin, dan fail media. Sekiranya anda ingin pergi lebih banyak batu, fail konfigurasi pelayan dan log. Ini boleh menjadi penting sekiranya berlaku isu pematuhan, di mana analisis forensik diperlukan.

Mengeksport Pangkalan Data

Salah satu sebab mengapa saya suka mencipta sandaran dari baris arahan adalah kerana kebanyakan masa saya tidak perlu menggunakan apa-apa alat luaran untuk membuat sandaran pangkalan data. Kebanyakan pangkalan data enjin mempunyai utiliti baris perintah yang menjadikan proses ini mudah dan tidak menyakitkan. Anda hanya memerlukan kelayakan pangkalan data anda.

Perintah berikut akan mengeksport dump pangkalan data anda dan mencari tempat pembuangan di / home / username / backup / db /

Jika laman web anda menggunakan MySQL, jalankan perintah berikut:

 mysqldump -u [database_user] -p [database_name]> [/home/username/backup/db/yourdomain.sql] 

Jika laman web anda menggunakan PostgreSQL, jalankan perintah berikut:

 pg_dump -U [database_user] [database_name]> [/home/username/backup/db/yourdomain.sql]

Perintah ini akan meminta anda untuk kata laluan. Sebaik sahaja anda menaipnya (aksara tidak akan dapat dilihat di terminal anda) pembuangan itu akan disimpan dalam folder sandaran yang ditentukan.

Jika laman web anda menggunakan SQLite, anda hanya perlu menyalin fail:

 cp [/path/to/your/SQLite.db] [/home/username/backup/db/]

Mencipta Fail Tar dalam Fail Laman Web Anda

Sekarang kita akan memampatkan (untuk kemudahan) fail teras laman web anda. Untuk langkah ini, semua yang anda perlukan telah dipasang pada pelayan anda ialah program tar tar dan mengetahui lokasi fail teras anda serta mana-mana folder yang anda ingin sertakan atau tidak termasuk dari sandaran.

Sekali lagi, mari kita asumsikan tapak web anda terletak di / home / username / html . Anda boleh membuat fail tar dengan arahan berikut:

 tar -cf /home/username/backup/core/core.tar / home / username / html

Perintah di atas akan berfungsi dengan berkesan jika anda ingin memasukkan semua fail di dalam / home / username / html tetapi bagaimana jika anda tidak?

Bayangkan struktur laman web anda adalah seperti berikut:

 html
├── cache
├── teras
└── www
    ├── index.php
    └── media

Jika kita memampatkan direktori lengkap, folder cache juga akan disokong. Ini tidak perlu, dan dengan membuangnya dari sandaran anda, anda boleh menyimpan banyak masa dan jalur lebar. Dengan perintah tar, anda boleh dengan mudah mengecualikan direktori dengan bendera -exclude . Sekarang, mari tekankan direktori laman web sekali lagi, pada masa ini tidak termasuk direktori cache.

 tar --exclude = '/ home / username / html / cache' -cf /home/username/backup/core/core.tar / home / username / html

Dan voilà – .tar fail bernama core.tar akan disimpan di dalam / home / username / backup / core / . Anda boleh menggunakan bendera -kecuali seberapa banyak yang perlu untuk mengecualikan semua yang anda tidak perlukan dari sandaran anda!

Pilihan: Cadangan Konfigurasi & Log Fail

Saya dapati ia berguna untuk konfigurasi sandaran dan fail log. Ada saat-saat apabila saya telah melupakan apa yang saya ' httpd.conf ' kelihatan seperti, dan pada masa-masa itu lebih mudah untuk mengkaji semula pada komputer peribadi saya. Saya orang yang malas, sila faham – sama berlaku untuk fail log.

Tiada lokasi sejagat untuk fail konfigurasi dan log, tetapi nasib baik, anda boleh menambah beberapa lokasi pada arahan tar. Berikut ialah contoh:

 tar -cf /home/username/backup/conf/conf.tar 
/ full / path / to / first_location 
/ Full / path / to / second_location 
/ Full / path / to / third_location

Watak "" di penghujung baris pertama memberitahu terminal anda untuk tidak melaksanakan arahan apabila menekan " Masukkan kekunci " tetapi mengharapkan arahan untuk mempunyai beberapa baris. Baris terakhir adalah satu-satunya yang tidak mengandungi watak " ". Ini memberitahu terminal bahawa arahan itu kini sudah siap dilaksanakan. Dengan cara ini, anda boleh mencipta sebuah. tar yang mengandungi fail konfigurasi / log anda yang terletak di folder yang berlainan di seluruh sistem anda!

Memulihkan fail konfigurasi anda hanya akan membolehkan anda meniru konfigurasi anda selagi anda memasang perisian yang tepat seperti dalam pelayan yang disandarkan. Jika anda memulihkan fail konfigurasi ke pelayan pengeluaran dan perisian berbeza, anda akan mengalami banyak kesilapan. Hati-hati.

Masa untuk Bungkus Semuanya

Mencipta Fail Tar Akhir

Sekarang bahawa kita mempunyai semua fail yang kita mahu di bawah folder / home / username / backup / yang perlu kita lakukan ialah membuat tar terakhir dan memuat turunnya ke komputer peribadi kita. Ini bukan keperluan kerana kami boleh memuat turun keseluruhan folder cadangan tanpa memampatkannya, tetapi saya lebih suka memuatkan fail tunggal dan bukannya banyak

 tar -cf /home/username/latest.backup.tar / home / username / backup /

Ini akan membuat fail bernama latest.backup.tar yang mengandungi semua fail sandaran kami. Anda boleh mencabut komputer anda dari pelayan anda dengan menaip keluar di terminal anda.

Memuat turun Fail dengan SCP

Untuk memuat turun fail latest.backup.tar, anda memerlukan perintah scp . Berikut adalah cara anda memuat turun fail:

 scp username @ serversIP: /home/username/latest.backup.tar / home / username / backup / domainname / backup _ $ (date +% y% m% d_% H% M% s) .tar

Apa perintah ini ialah merebut fail terbaru [backuptar dari pelayan anda dan muat turun ke komputer anda ke folder / home / username / backup / domainname / Menamakannya dengan bantuan perintah tarikh piawai (e, g. backup_20170730_142422 ). Ini cara yang sangat mudah untuk menamakan backup anda secara bertambah.

Memadamkan Backup dari Server

Sekarang bahawa sandaran adalah selamat dalam komputer anda, anda boleh mengeluarkannya dengan selamat dari pelayan anda.

Untuk melakukan ini, anda perlu log masuk semula ke pelayan anda menggunakan SSH dan jalankan arahan berikut

 rm /home/username/latest.backup.tar
Rm -rfi / home / username / backup /

Dengan perintah pertama, anda memadam fail terakhir tar dari pelayan anda, dan dengan perintah kedua, anda memadam folder cadangan secara rekursif dari pelayan anda.

Sila pastikan untuk menggunakan laluan yang betul untuk fail dan folder ini kerana memulihkan sesuatu yang dipadamkan dari baris arahan cukup sukar dan masa sensitif. Setelah sesuatu dihapuskan, semua pautan ke fail rosak dan OS mungkin membebaskan blok yang digunakan oleh fail pada bila-bila masa. Sekali lagi, pastikan anda menggunakan laluan yang betul!

Sebaik sahaja anda memadam fail sandaran anda, anda boleh keluar dari pelayan anda dengan menaip keluar . Sekarang anda mempunyai sandaran lengkap dalam komputer peribadi anda. Kejayaan! Atau adakah ia?

Lihat kiriman kami di mengembalikan rakaman dari baris arahan untuk menguji backup anda!

Cadangan tidak akan berjaya kecuali anda menguji!

Kesimpulan

Ini bukan penyelesaian lengkap, walaupun ia akan membuat anda bermula dalam sains membuat sandaran.

Dalam kiriman masa depan kita akan menampung beberapa perkara yang kita kurang dalam jawatan ini:

 • Mengembalikan sandaran (menguji dan menggunakan sandaran dalam hal masalah)
 • Backup tambahan (sandaran penuh sekali dan kemudian menyimpan sejarah diubahsuai / fail baru)
 • Pemeriksaan integriti untuk backup (jangan percaya apa-apa yang tidak ditandatangani!)
 • Automasi (yang menyokong laman web anda semasa anda bercuti?)
 • Replikasi (backup backup anda!)

Lima sebab ini sepatutnya cukup untuk membuat anda berfikir tentang penyelesaian sandaran tanpa kerumitan profesional. Tetapi fikir tidak lagi, kami mendapat anda dilindungi .Sumber

Bacaan WordPress Yang Lebih Menarik!

Game Addict – Clan War Gaming Theme
Themeforest,
Themeforest,

Game Addict – Clan War Gaming Theme

Pembuat Rojak - May 28, 2018

Penagih Permainan - Melepaskan semangat anda. Permainan Addict adalah tema untuk puak-puak dan permainan. Ia membolehkan anda dapat membuat dan…

Dapatkan Pakej Layout Pejabat Doktor Percuma & Bersih untuk Divi
Elegant Themes,
3 views
Elegant Themes,
3 views

Dapatkan Pakej Layout Pejabat Doktor Percuma & Bersih untuk Divi

Pembuat Rojak - May 27, 2018

Hey Divi Nation! Terima kasih kerana menyertai kami untuk ansuran seterusnya Inisiatif Rekaan Divi mingguan kami; di mana setiap minggu,…

Leave a Comment

Your email address will not be published.